Sosyal medya kavramının hayatımıza girmesiyle beraberinde toplumda birçok sorun ortaya çıktığı gözlenmektedir. İletişimi güçlendirdiği düşünülse de aslında sosyal medya çevremizdeki insanlarla ve ailemizle olan iletişimin önüne engel koymaktadır. Sanal ortamda kurulan ilişkiler gerçek hayatta kurulamamakta ve insanları, özellikle de gençleri internete dolayısıyla sosyal medyaya bağımlı hale getirmektedir. Bunu kısır döngü şeklinde düşünürsek gerçek hayattaki iletişimsizlik kişileri sosyal medyada vakit geçirmeye yöneltmekte, sosyal medyada vakit geçirmek ise insanlar arasında iletişimsizliğe yol açtığı görülmektedir.
Peki, ebeveyn olarak çocuklarımızın sosyal medya bağımlılığındaki rolümüz nedir?
Aile bireylerinin özellikle de çocuğun rol model aldığı ebeveynlerin internette sürekli vakit geçirmesi çocuğu internet bağımlılığına sürüklemektedir. Aile içerisinde iletişimin ellerinde telefonlarla hep beraber oturarak sağlandığı, yemek yerken bile telefonların ellerden düşmediği bir aile tablosunda çocuk sosyalleşme ihtiyacını internette aramaya başlayacaktır. Çocuğunuzu internet bağımlısı ve ders çalışmıyor diye yargılamadan önce ebeveyn olarak kendimizi sanal ortamda gereğinden fazla vakit geçirmekten çekmemiz gerekiyor.
Sosyal Medya Bağımlılığının Negatif Etkileri
Ergenlik döneminde birey kimlik arayışı içerisinde olduğundan dolayı sosyal medyada karşılaştığı kişilerden etkilenmektedir. Sosyal medyada fit vücutlu, güzel kadınların ve yakışıklı erkeklerin daha fazla beğeni almasını gözlemleyen ve zaten kendi bedenini başkaları ile kıyaslama evresinde olan ergen bireyin beden algısı olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu da ergenlerde sosyal görünüş kaygısına ve özgüvenin düşük olmasına yol açmaktadır.
Sosyal medya da insanlar güzel anılarını, yaşamlarının en keyifli zamanlarını, en güzel oldukları hallerini paylaşırlar. Kendi hayatıyla sosyal medyadaki hayatı karşılaştıran genç mutsuz olmakta ve hayattan keyif alamamaktadır.
Sosyal medyanın sık kullanımının diğer olumsuz faktörü ise gençlerde okul başarısızlığına yol açmasıdır. Sosyal medyada oldukça fazla vakit geçiren genç birey ödevlerini ve çalışacağı dersleri aksatmakta dolayısıyla akademik başarısında düşüş yaşamaktadır.
Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Kontrol Altına Almalıyız?
Teknoloji çağında yaşadığımızdan dolayı biz her ne kadar kullanmak istemesek te internet ve teknolojik aletlere maruz kalmaktayız. Bu yüzden, interneti hayatımızdan tamamen çıkarmak neredeyse imkânsız görünmektedir. Günümüzde çocuklara verilen ödevler bile artık internet üzerinden erişiliyor. Önemli olan interneti kontrollü ve sınırlı kullanabilmektir.